1. dívčí oddíl - Trojlístek

Současnost oddílu

znak 1. oddíluSoučástí našeho oddílu s dlouholetou tradicí jsou dívky dvou věkových kategorií – světlušky a skautky. Světlušky jsou mladší dívky - světlušky, ve věku od 5 do 11 let, které tvoří společnou družinu Modrá šestka. Starší dívky - skautky, ve věku od 12 do 18 let chodí do družiny Ještěrek. Obě družiny se pravidelně schází jednou týdně na dvouhodinových schůzkách, kde na ně čeká pestrý program plný zajímavých her, rukodělek (malování barvami na sklo, výroba postaviček z různých materiálů, pletení náramků, atd.) a skautských dovedností. Mezi ty patří např. : uzlování, tábornictví, šifrování, práce s mapou, znalost morseovky, atd.
Kromě pravidelných schůzek pořádáme několikrát měsíčně různé víkendové akce a výpravy. Pod pojmem výprava se skrývají buďto jednodenní výlety do přírody (výprava do Havraního údolí nad Kameničkou, výlet na Komáří vížku, atd.), nebo celovíkendové akce na některé ze skautských základen v nejbližším okolí (hledání Yettiho v Kryštofových Hamrech, výprava do neznáma – Zákoutí u Mezihoří). Často se také sejdeme v naší klubovně na tzv. přespání s tematicky zaměřeným programem (Halloween, Vánoce, Den sesterství, atd.). Navíc se účastníme i střediskových a jiných skautských akcí, kde si můžeme zasoutěžit a seznámit se s skauty a skautkami z ostatních měst (Drakyáda, Krušnohorské šlápoty, Zlatý uzel, Zubrův memoriál, atd.). Skautský rok vždy společně zakončíme v červenci na podsadovém táboře na Frančině Huti. Zde si užíváme 14 dní krásné přírody Českého lesa, zažíváme spoustu legrace a plno nezapomenutelných zážitků, které bychom v bludišti paneláků nikdy neprožili.
Cílem našeho oddílu je dětem zajímavou a příjemnou formou předat skautské ideály (čestnost, nesobeckost, odvaha, samostatnost, veselá mysl, atd.), úctu k přírodě a cenu přátelství. Vše cestou zábavných a poučných her, výletů do přírody a zajímavých akcí. V našem oddíle si užijete spoustu zábavy, zapojíte mozkové závity a ještě si najdete nové kamarády. Vezmeme mezi sebe každou dívku, která má zájem se k nám přidat a podpoří příjemnou atmosféru v našem oddíle.

Oddíl má vlastní webové stránky - http://trojlistekcv.webnode.cz
 

Stručně z historie

Dívčí oddíl navázal v roce 1990 na tradici z roku 1970 a jeho vůdkyní se stejně jako tehdy stala Jindra Kukučová – Jiskra. V poměrně krátké době předává Jiskra vedení oddílu připravované nástupkyni Libuši Křížové – Joši (tehdy měla přezdívku d´Artagnan). Jako pomocnice v dívčím oddílu působily Marie Günzelová – Akula a Slávka–Topinka.

Oddíl měl obě věkové kategorie – světlušky a skautky. Děvčata se účastnila střediskových táborů v Teplé v roce 1991, Hroznějovicích v roce 1992 a Kryštofových Hamrech v roce 1993. V roce 1994 na Kryštofových Hamrech uskutečnil oddíl dokonce samostatný dívčí tábor. Od roku 1995 až po současnost se dívčí oddíl účastní táborů na Frančině Huti v Českém lese.
V letech 1995 – 98 prochází oddíl existenční krizí způsobenou nedostatkem schopných vedoucích.
Počátkem roku 1998 se objevila maminka jedné ze světlušek Jarmila Válková – Žába, která se postavila do čela 1. oddílu a povedlo se jí zvednout členskou základnu na velmi dobrou úroveň. V letech 2001 až 2003 byla vedoucí oddílu Jindra Schmidtová – Wilma. Od roku 2003 je vedoucí dívčího oddílu Pavlína Mejtová (dnes Jakabová) – Trpaslík.

 

Družiny a schůzky

Lišky

Věková kategorie:  skautky
(děvčata ve věku od cca 11 let, horní hranice není omezena)

Den schůzky:  čtvrtek

začátek je v 17:00,  schůzky končí v 19:00

Vedoucí družiny:  Mgr. Markéta Gärtnerová - Maky

 
 

Veverky

Věková kategorie:  skautky
(děvčata ve věku od cca 11 let, horní hranice není omezena)

Den schůzky:  středa

začátek je v 17:00,  schůzky končí v 19:00

Vedoucí družiny:   Diana Neugebauerová - Didi

 
 

Modrá šestka

znak družiny Modrá šestkaVěková kategorie:  světlušky
(děvčata ve věku od 6 do 11 let, mohou k nim patřit i předškolačky, horní hranice přechodu mezi skautky se pohybuje mezi 10 - 11 lety)

Den schůzky:  pondělí

začátek je v 16:30,  schůzky končí v 18:00

Vedoucí družiny:  Mgr. Markéta Gärtnerová - Maky

 
 

Broučci

Věková kategorie:  předškoláci
(děti předškolního věku)

Den schůzky:  úterý

začátek je v 16:00,  schůzky končí v 17:30

Vedoucí družiny:  Mgr. Pavlína Jakabová - Trpaslík

 
 

Zelená šestka

Věková kategorie:  světlušky
(děvčata ve věku od 6 do 11 let, mohou k nim patřit i předškolačky, horní hranice přechodu mezi skautky se pohybuje mezi 10 - 11 lety)

Den schůzky:  úterý

začátek je v 16:30,  schůzky končí v 18:00

Vedoucí družiny:   Adéla Lepeyová - Kaši Maši

 
 

Vedení oddílu

vůdce/vedoucí oddílu

foto TrpaslíkMgr. Pavlína Jakabová - Trpaslík

Dřínovská 4741, 430 04 Chomutov

Telefon: 775 116 316

e-mail: trpaslik25(@)centrum.cz

 

vůdce/vedoucí družiny

Diana Neugebauerová - Didi

Dobrovského 4912, Chomutov

Telefon: 607 654 256

e-mail: diana.neu(@)seznam.cz